Οι Αζήτητοι - the Rejected

Τα σώματα και τα πρόσωπά τους είναι διαφορετικά από τα δικά μας. Δεν κινούνται ούτε σκέφτονται όπως εμείς. Είναι παράξενοι, διαφορετικοί – τρελοί.

The Wednesday Plays In Two Minds

Το In Two Minds είναι ένα αφήγημα σε ύφος ντοκιμαντέρ με σκηνοθέτη τον σκληρό ρεαλιστή Ken Loach.

Οι κήποι του Άβελ

Στην αρχή χρειάζεται ένας. Ένας που να μπορεί να εμπνεύσει και να συμπαρασύρει δημιουργικά και άλλους μαζί του, οι οποίοι θα τον υποστηρίξουν σε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα . Στην Ιταλία ήταν ο Franco Bassaglia.

La Borde ή το δικαίωμα στην τρέλα από τον Igor Barrère, 1977

Ρεπορτάζ στην κλινική της La Borde στο Cour Cheverny, όπου από το 1953 μια ομάδα νέων ψυχιάτρων, που επηρεάστηκε από την ψυχιατρική ανανέωση της δεκαετίας του 1940 και στη συνέχεια από τον Μάη του 68’, επιδιώκει να «εμφυσήσει ζωή στους άρρωστους ενώ παράλληλα τους θεραπεύει».

Une politique de la folie by Francois Tosquelle

Ο François Tosquelles ήταν ψυχίατρος με ψυχαναλυτική κατάρτιση καταλανικής καταγωγής. Καταδικασμένος σε θάνατο, έφτασε φυγάς στη Γαλλία στο τέλος του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Εργάστηκε από 1940 στο νοσοκομείο Saint-Alban της Lozère.

Melan*Cholia - trailer

Το Σάββατο 6 Απριλίου (5 μ.μ.), η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Μετρό Κεραμεικός) θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της Αριάδνης Κουτσαύτη Μελαγχολία (Melan*Cholia). Η ταινία καταπιάνεται με ένα πολύ επίκαιρο θέμα: την κατάθλιψη–μελαγχολία, η οποία την περίοδο της κρίσης σημείωσε έξαρση στην χώρα μας.

Το Παραμικρό (Every little thing) by Nicolas Philibert

Ανάμεσα στις πολλές πτυχές της ψυχιατρικής κλινικής της La Borde είναι η ετήσια καλοκαιρινή παράδοση στην οποία οι "συνοικιστές" και το προσωπικό συνεργάζονται για να στήσουν μια θεατρική παράσταση.

The Settlement by Sergei Loznitsa

Το The Settlement γυρισμένο σε μια ήσυχη, αγροτική περιοχή μας μεταφέρει μια εικόνα ενός καθαρού, ευτυχισμένου τόπου, όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται μαζί, σε απόλυτη αρμονία.

Letter by Sergei Loznitsa

Το 2001 όταν εμφανίστηκε το The Settlement, ένα ντοκιμαντέρ για ένα ψυχιατρικό ίδρυμα στο χωριό Oksochi, στα δυτικά της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της λήψης αυτής της ταινίας ο Sergei Loznitsa έκανε επίσης μια ταινία μικρού μήκους χρησιμοποιώντας μια ειδική κάμερα.

House of fools by Andrei Konchalovsky

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία, ένα απομακρυσμένο ψυχιατρικό ίδρυμα μένει χωρίς προσωπικό, ακολούθως οι ασθενείς αφήνονται να φροντίζουν οι ίδιοι για το εαυτό τους.