x
s y m v a l l e i n

Ευαισθητοποίηση & Αγωγή Κοινότητας

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης σε τοπικό επίπεδο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην μείωση του στίγματος και των διακρίσεων.

 

Ερευνητικά δεδομένα έχουν φέρει στην επιφάνεια ότι, αν και εξωτερικεύονται κάποιες αρνητικές στάσεις από την κοινότητα, στο τέλος εξομαλύνεται ο βαθμός αντίστασης και δημιουργείται μια διεύρυνση των αντιλήψεων για τα άτομα που βιώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι πολίτες χρειάζεται να έχουν γνώση των υφιστάμενων υπηρεσιών, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά ή να κατευθύνουν τους οικείους τους.

Η βούληση και το διακύβευμα που μοιραζόμαστε με όλους τους φορείς της ψυχικής υγείας και της υγείας εν γένει – αναφορικά με τις ψυχικές ασθένειες και την καταπολέμηση του στίγματος και των προκαταλήψεων που τις συνοδεύουν, είναι ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους μπορούν να προληφθούν ή αφού εκδηλωθούν να αντιμετωπιστούν, εφόσον υπάρχει ενημέρωση για ουσιαστική πρόσβαση στις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε κάθε πολίτη.