x
s y m v a l l e i n

1) Για το Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων

Το Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων “Lucien Bonnafe” του 9ου Το.Ψ.Υ Αττικής της ΑμΚΕ “Συμβάλλειν” εξυπηρετεί ενήλικες κατοίκους κυρίως των Δήμων Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (Εξάρχεια, Νεάπολη, Μουσείο, Πεδίο του Άρεως, Ευελπίδων, Αγ. Κων/νος, Αγ. Παύλος, Πλ. Βάθη, Ιστορικό κέντρο, Ψυρρή, Πλάκα, Κουκάκι, Κολωνάκι, Λυκαβηττός, Ιλίσια), του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων (Περιοχή Μαρκόνι, Πολεμικό Ναυτικό, Βοτανικός, Ρουφ, Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Ελαιώνας, Θησείο, Κάτω Πετράλωνα, Άνω Πετράλωνα).

Μπορείτε να λάβετε τις υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας, ακόμη και αν είστε ανασφάλιστος/η με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει διαθέσιμο το ΑΜΚΑ σας.

Μπορείτε να καλέσετε στην Γραμματεία του Κέντρου Ημέρας από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00 έως 13.00, δίνοντας κάποια εισαγωγικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ) και εκφράζοντας το αίτημά σας.

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας διέπονται από το ιατρικό απόρρητο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, συνεπώς οι πληροφορίες που μας παρέχονται είναι εμπιστευτικές και απόρρητες.

2) Για τις Στεγαστικές Μονάδες- Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΑ)

Δεν μπορεί κάποιος να καλέσει σε μια στεγαστική δομή και να ζητήσει να εγκατασταθεί εκεί. Το αίτημα υλοπιείται από την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Κέντρων Κοινότητας ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που παρέχουν οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας ή Κέντρων Υγείας, Κέντρων Ψυχικής Υγείας και, ελλείψει αυτών, η Κοινωνική Υπηρεσία του Ψυχιατρικού Τμήματος ενός Ψυχιατρικού, Γενικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Διαφορετικά, αναλαμβάνει να κοινοποιήσει το αίτημα Κοινωνικός Λειτουργός που εργάζεται σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που ανήκει είτε σε Ν.Π.Δ.Δ. είτε σε Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στους Διαχειριστές Κενών Θέσεων της Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) που υπάγεται ο ενδιαφερόμενος.

Θα πρέπει να προκύπτει η ανάγκη ένταξης σε κάποιο προστατευόμενο πλαίσιο βάση ορισμένων κριτηρίων ως εξής:

  • ψυχιατρική γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό, ώστε να αναδεικνύεται η διαγνωστική κατηγορία ( ICD-10 ) του ενδιαφερόμενου. Η ψυχιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει τη διάγνωση και υπαγορεύει την αναγκαιότητα ένταξης του ωφελούμενου σε προστατευόμενο περιβάλλον μπορεί να δοθεί από το θεράποντα ψυχίατρο της Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ή του Ψυχιατρικού Τμήματος Γενικού ή Ψυχιατρικού Νοσοκομείου ή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας ή της Κινητής Μονάδας ή της Ιδιωτικής Ψυχιατρικής Κλινικής ή και από ιδιώτη ψυχίατρο.
  • βεβαίωση – κοινωνική έρευνα που να αποτυπώνει την αδυναμία αυτονόμησης και την έλλειψη υποστηρικτικού δικτύου του ατόμου από την Κοινωνική Υπηρεσία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Κέντρων Κοινότητας ή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας ή των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και, ελλείψει αυτών, την Κοινωνική Υπηρεσία του Ψυχιατρικού Τμήματος Ψυχιατρικού, Γενικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Διαφορετικά την κοινωνική έρευνα μπορεί να την συντάξει Κοινωνικός Λειτουργός που εργάζεται σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που ανήκει είτε σε Ν.Π.Δ.Δ. είτε σε Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
  • χρειάζεται να έχει προηγηθεί κατά το παρελθόν ή να υπάρχει τρέχουσα νοσηλεία ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας σε Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου ή σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ή σε Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις του αυτισμού, της άνοιας – Alzheimer και των παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπου δεν απαιτείται προηγούμενη νοσηλεία του ασθενή.

Για την μετάβαση ασθενών σε Προστατευόμενα Διαμερίσματα προαπαιτείται προηγούμενη φιλοξενία σε άλλες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Ξενώνες –Οικοτροφεία).

Στις στεγαστικές μονάδες του προγράμματος Ψυχαργώς δεν επιβαρύνονται οικονομικά οι ένοικοι.

  • Τα Οικοτροφεία είναι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης υψηλού βαθμού προστασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους. Είναι 24άωρης κάλυψης και έχουν ως σκοπό την διασφάλιση της παραμονής των ατόμων στην κοινότητα και την διασφάλιση της σύνδεσης με την τοπική κοινωνία.
  • Οι “Ξενώνες” είναι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, που φιλοξενούν άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικού βαθμού ανεξάρτητης λειτουργίας τους στην κοινότητα. Σε έναν Ξενώνα φιλοξενούνται άτομα, που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον ή άτομα για τα οποία κρίνεται ότι είναι θεραπευτική η προσωρινή απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον της οικογένειάς τους ή που χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής και επανεκπαίδευσης για τη ζωή στην κοινότητα. Η λειτουργία Των ξενώνων είναι ανοικτή στην κοινωνία και προσομοιάζει με οικογενειακό περιβάλλον, για αυτό το λόγο επιβάλλεται η λειτουργία τους σε περιοχές κατοικίας.
  • Τα προστατευόμενα διαμερίσματα είναι χώροι στέγασης – σπίτια που φιλοξενούν άτομα με ψυχικές διαταραχές τα οποία έχουν αυξημένες, αλλά όχι πλήρεις ικανότητες αυτοφροντίδας και αυτοεξυπηρέτησης. Εποπτεύονται και υποστηρίζονται από διεπιστημονική ομάδα, όχι όμως σε 24ώρη βάση.