Ήδη, εδώ και κάποιες δεκαετίες, το πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς» δημιουργεί μεταξύ άλλων Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου (Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευόμενα Διαμερίσματα) για την μετάβαση, τη ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη χρόνιων ληπτών που διαβιούσαν στα ψυχιατρεία.
Παράλληλα αναπτύσσει στα γενικά νοσοκομεία ψυχιατρικά τμήματα και άλλες κοινοτικές δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως Κέντρα Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής, Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα κ.ά.
Οι επαγγελματίες υγείας επικεντρώνονται στην διαχείριση της ψυχοπαθολογίας και των συμπτωμάτων.
Η λειτουργικότητα στην ανάληψη κοινωνικών ρόλων στο επίπεδο των σχέσεων, της εργασίας και της αναψυχής, η ποιότητα της ζωής και η μείωση της οικογενειακής επιβάρυνσης, αναδείχθηκαν σε τομείς μείζονος ενδιαφέροντος.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ψυχαργώς αναπτύχθηκε σε δύο άξονες.- Ο πρώτος αφορά στην συνέχιση της αποασυλοποίησης,- O δεύτερος στην δημιουργία μονάδων ψυχικής υγείας στην κοινότητα.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψυχαργώς» στοχεύει στην:
βελτίωση της λειτουργικότητας των ληπτών
πρόληψη ή μείωση της αναπηρίας
βελτίωση της ποιότητας ζωής των ληπτών των υπηρεσιών
κατάργηση των ψυχιατρείων και αντικατάστασή τους από δομές που λειτουργούν στο πλαίσιο της κοινότητας
παροχή των κατάλληλων θεραπειών όποτε αυτές είναι αναγκαίες
συνέχεια στην φροντίδα για όσο χρόνο αυτή απαιτείται
προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού
προαγωγή της ασφάλειας των ληπτών, των συγγενών και φροντιστών τους, του προσωπικού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και της κοινότητας εν γένει.